Verschil tussen natura en restitutie zorgverzekering

Geschreven door: Kees Tuijp28-12-2019 Verschil tussen natura en restitutie zorgverzekering

Basis zorgverzekeringen zijn er in verschillende varianten: naturapolissen en restitutiepolissen. Hoewel het huidige zorgstelsel al in 2006 is geïntroduceerd krijgen wij vandaag de dag nog steeds vragen van relaties die het verschil tussen deze beide varianten niet kennen.

Manier van vergoeden zorgkosten

In oorsprong zit het verschil tussen naturaverzekeringen en restitutieverzekeringen in de manier waarop zorg vergoed wordt. Kijk maar naar de namen. Naturaverzekeringen leveren 'zorg in natura': u krijgt zorg en hoeft dat niet zelf te betalen. Bij restitutiepolissen worden de kosten van zorg 'gerestitueerd' ofwel: terugbetaald als u declareert. Daarmee lijkt het alsof een naturaverzekering handiger en beter is.

Vrije zorgkeuze

In de praktijk ligt het toch iets anders: het gaat om vrije zorgkeuze. In hoeverre kunt u zelf beslissen naar welke zorgverlener u gaat? Of beter gezegd: wordt de factuur van iedere zorgverlener door uw zorgverzekeraar betaald? Want natuurlijk bent u vrij om naar elke zorgverlener te gaan – het is alleen wel fijn als de rekening ook vergoed wordt. Hoe zit dat bij de verschillende soorten basisverzekeringen?

Restitutiepolis

Een echte restitutiepolis heeft volledig vrije zorgkeuze. U kunt naar elke zorgverlener gaan, de verzekeraar betaalt de rekening. Hierop is alleen een uitzondering voor zorgverleners die extreem hoge kosten in rekening brengen, veel hoger dan in de markt normaal is. De zorgverzekeraar vergoedt een marktconform tarief.

Voor pure restitutiepolissen geldt wel dat u vaak de rekening zelf moet voorschieten en vervolgens kunt declareren. Er zijn ook gelukkig veel restitutiepolissen waarbij de verzekeraar wel een contract heeft met zorgverleners en dus de rekening direct vergoeden.

Naturapolis

Bij een naturapolis bent u afhankelijk van de contracten die de verzekeraar heeft afgesloten met zorgverleners. Alleen de rekening van 'gecontracteerde zorg' wordt volledig betaald. Daarvan hoeft u nota ook niet voor te schieten – die gaat direct van de zorgverlener naar de verzekeraar.

U mag met een naturapolis ook wel naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan wordt alleen maar een deel van de rekening vergoed. Dit ligt gemiddeld rond de 70% of 80%. Het andere deel moet u dan zelf betalen. Dit kan natuurlijk flink oplopen.

Bij een naturapolis is het dus belangrijk om goed na te gaan welke zorgcontracten uw verzekeraar heeft afgesloten. Deze contracten zijn per behandeling: het kan dus zo zijn dat u voor de ene behandeling wel naar een bepaalde zorgverlener kunt, maar voor de andere behandeling niet. Het kan ook zijn dat in het contract met de zorgverlener maximale aantallen behandelingen zijn afgesproken. Dan kunt u als verzekerde nog wel recht hebben op bepaalde vergoedingen maar de zorgverlener die zijn omzetplafond heeft bereikt mag dit dan niet meer uitvoeren.

Keuze

Wij adviseren om te kiezen voor een restitutiebasisverzekering. Op het moment dat u een zorgverzekering echt nodig hebt zit u niet te wachten op gedoe over welke zorgverlener en nu wel of geen contract heeft en of deze zorgverlener nu nog wel of niet mag behandelen. Dan wilt u gewoon geholpen worden. En u zit dan al helemaal niet te wachten op een aanvullende nota van 30% van de behandelkosten als verassing na afloop.

Prijsuitreiking Decemberactie 2019

23-01-2020 Prijsuitreiking Decemberactie 2019

Past uw zorgverzekering nog wel bij u?

02-12-2019 Past uw zorgverzekering nog wel bij u?

Stimuleringsfonds 2019

05-11-2019 Stimuleringsfonds 2019

LET OP voor de gevaren van lithium batterijen!

23-09-2019 LET OP voor de gevaren van lithium batterijen!