Ik heb medische kosten

Particulier

Moet je naar de huisarts of het ziekenhuis, dan krijg je die kosten vergoed. Iedere Nederlander moet zich namelijk verplicht verzekeren voor basiszorg. Daarvoor moet je de zogeheten basisverzekering afsluiten. De dekking is bij iedere verzekeraar bijna hetzelfde. De overheid bepaald waar de basisverzekering minimaal aan moet voldoen.

Basisverzekering

De zorgverzekeraar moet je verplicht accepteren voor de basisverzekering. Welke kosten je vergoed krijgt, lees je in de voorwaarden. Soms moet je wel een deel zelf betalen. Sowieso het eigen risico; Dit eigen risico verschilt van jaar tot jaar. Het betekent dat je de eerste kosten die je per jaar maakt, zelf moet betalen. Dat geldt niet voor je bezoekjes aan de huisarts, kosten rondom de bevalling en kraamzorg. Wil je weten wat er allemaal in de basisverzekering zit, neem dan contact met ons op.

Aanvullende verzekering

Voor zorg die niet onder de basisverzekering valt, kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Bijvoorbeeld voor de fysiotherapeut of voor een bril of contactlenzen. Welke aanvulling je kiest, hangt af van je persoonlijke situatie. Ook voor de tandarts kun je een verzekering afsluiten. Tandheelkundige kosten zijn namelijk maar tot je achttiende meeverzekerd op de basisverzekering.

Vergelijken heeft nut

De inhoud van de verzekering is bij iedere verzekeraar hetzelfde, maar de premie kan verschillen. Vergelijken heeft dus nut. Ook kan een verzekeraar verschillende tarieven hanteren. Bijvoorbeeld omdat hij zowel een natura- en restitutieverzekering aanbiedt. Bij die eerste heeft hij afspraken gemaakt met zorgaanbieders. Je krijgt dan goedkoper zorg, maar mag niet zelf kiezen naar welk ziekenhuis je gaat.

Let op

  • Soms kun je je collectief verzekeren: met een hele groep mensen tegelijk. Dat kan bijvoorbeeld via je werk of de sportvereniging. Vaak is dat goedkoper dan dat je het zelf regelt.
  • Mogelijk heb je ook recht op zorgtoeslag. Dat hangt onder meer af van je leeftijd en inkomen.
  • Ben je in het buitenland? Dan krijg je niet zomaar alles vergoed met de basisverzekering.

Specialist op dit gebied

Eugène Wammes

Mijn naam is Eugène Wammes. Mijn grootste specialiteiten zijn mijn inlevingsvermogen en luistervaardigheid. Vanuit die kwaliteiten kan ik met mijn kennis en ervaring op het gebied van de zorg antwoord geven op de vragen van de cliënt. Dat...

Jan Mühren

Hallo, mijn naam is Jan Mühren. Bij Molenaar & Zwarthoed werken wij er als team hard aan om goed advies te geven aan onze huidige en toekomstige relaties, en ik ben blij als daar positief op wordt gereageerd. In het sociale leven in...

Sindy Hoekstra

Mijn naam is Sindy Hoekstra en ik ben als Assistent Relatiebeheer Financiële Planning werkzaam bij Molenaar & Zwarthoed Adviseurs.

De vragen die mij het meest gesteld worden hebben vooral betrekking op de hypotheek. Voorbeelden zijn...