Wanneer u komt te overlijden komt uw partner mogelijk in aanmerking voor een ANW-uitkering. Dit is een basisuitkering van de overheid uit de Algemene Nabestaandenwet (ANW) die voorziet in een basisuitkering bij overlijden van een levenspartner. Iedereen in Nederland is hier automatisch voor verzekerd, maar er zijn wel een aantal strenge eisen om in aanmerking te komen voor uitkering. De uitkering is dus niet vanzelfsprekend. Het bedrag op deze uitkering is maximaal 70% van het minimumloon. De ANW-uitkering wordt ook wel het nabestaandenpensioen genoemd. Omdat dit nabestaandenpensioen mogelijk niet voldoende is om rond te komen is het verstandig om een ANW-hiaatverzekering af te sluiten.
Met een ANW-hiaatverzekering verzekert u zich voor de uitkering van een vooraf afgesproken bedrag na uw overlijden. Dit bedrag wordt uitgekeerd ongeacht het inkomen dat uw achtergebleven partner verdient of gaat verdienen na uw overlijden. Met een ANW-hiaatverzekering, of partnerpensioen, geeft u uw partner na uw overlijden extra financiële zekerheid om het verlies van uw inkomen (deels) te compenseren. Bij het afsluiten bepaalt u zelf hoe lang er moet worden uitgekeerd. Komt uw partner ook te overlijden dan blijft de verzekeraar doorbetalen aan uw erfgenamen.
Het is voor werkgevers ook mogelijk om een collectieve ANW-hiaatverzekering af te sluiten. Als secundaire arbeidsvoorwaarde kunt u als werkgever voor uw werknemers en hun partners wat extra zekerheid bieden door deze collectieve verzekering. Wanneer uw werkgever deze verzekering voor u als werknemer heeft afgesloten heeft kan het zijn dat u verplicht wordt om deel te nemen en (een deel van) de premie meebetaalt via de inhoudingen op uw brutosalaris voor berekening van de loonheffing. Dit betekent dat u hier ook fiscaal wat profijt van heeft. Een vrijwillige deelname is ook mogelijk waarbij u als werkgever uiteraard zelf de kosten van de premie draagt.
Om in aanmerking te komen voor een overheidsuitkering uit de Algemene Nabestaandenwet moet de achterblijvende partner aan een flink aantal voorwaarden voldoen:
Voldoet uw partner aan een van deze eisen, dan is het afhankelijk van het inkomen dat de partner verdient of er daadwerkelijk een uitkering volgt. De uitkering loopt ook maximaal tot de eerste van de volgende gebeurtenissen:
Er kleven dus flink wat voorwaarden aan het ontvangen van een nabestaandenpensioen en het kiezen voor een ANW-hiaatverzekering om uw partner te voorzien van een aanvullende uitkering na uw overlijden kan voor uw partner als zeer welkom worden ervaren.
Wilt u ervoor zorgen dat uw partner na uw overlijden voorzien wordt van een tijdelijk partnerpensioen? Of bent u werkgever en heeft u interesse in de mogelijkheden van een collectieve ANW-hiaatverzekering voor uw werknemers. Een adviseur van MZA in Volendam vertelt u graag meer over de mogelijkheden en helpt u met het kiezen voor de juiste variant en looptijd van uw ANW-hiaatverzekering.
Iedereen van wie de partner komt te overlijden kan in aanmerking komen voor een ANW-uitkering. Het is een basisuitkering van de overheid die de nabestaanden ...
Iedereen is verzekerd voor een ANW-uitkering. Echter zijn er wel een aantal strenge eisen waaraan voldaan moet worden om in aanmerking te komen voor deze ...
Dit bepaalt u zelf. Bij het afsluiten van de ANW-hiaatverzekering kunt u zelf aangeven hoelang u wilt dat de uitkering uitbetaald moet worden. Aan de hand ...
Nee, eigenlijk niet. U heeft deze verzekering afgesloten voor uw nabestaanden en zij hebben hier ook recht op. Bij de ANW-uitkering van de overheid moet wel ...
Adviseren zoals wij zelf geadviseerd zouden willen worden; daar staan de adviseurs van MZA volledig achter. Betrouwbaar en vakbekwaam, maar ook klantgericht en betrokken. Door net dat stapje extra te zetten en er voor u te zijn als u ons nodig heeft. Maar ook door u te helpen met handige tips om risico te vermijden. Uw belangen als relatie van MZA staan bij ons voorop; elke dag opnieuw.
Wilt u samen met een adviseur van MZA het gesprek aangaan over uw verzekeringen, hypotheek en/of pensioen? Neem dan vandaag nog contact op met MZA.