Ik wil weten wat mijn schadevrije jaren zijn

Particulier

Als je een autoverzekering sluit, betaal je daarvoor premie. De hoogte van die premie hangt van veel zaken af. Bijvoorbeeld van het aantal jaren dat je autorijdt zonder schade: de schadevrije jaren of no-claim. Verzekeraars registreren die jaren, maar hoe werkt dat precies? En wat zijn de gevolgen voor jou?

Schadevrije jaren zijn de jaren dat je autorijdt zonder schade te claimen bij je verzekeraar. Voor ieder jaar krijg je korting op de premie van je autoverzekering: no-claimkorting. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting. Die korting kan oplopen tot tachtig procent. Verzekeraars mogen zelf bepalen hoeveel korting ze geven. Daarbij houden ze bijvoorbeeld ook rekening met je leeftijd, woonplaats of het aantal kilometers dat je rijdt per jaar. We noemen dit systeem het bonus/malussysteem. Onderdeel daarvan is de bonus/malusladder. Voor elk schadevrij jaar stijg je een trede op die ladder. Je krijgt dan meer korting. Als je een schade claimt, moet je een aantal treden op de ladder naar beneden. 

Let op!

Als je zelf een ongeluk veroorzaakt of een schade claimt op je cascoverzekering, kan dat gevolgen hebben voor je bonus/malusregeling. Met een bonusbeschermingsverzekering ben je daartegen verzekerd. Je verliest dan niet meteen je opgebouwde bonus als je een schade veroorzaakt. Per jaar mag je één schade maken zonder terug te vallen. In dat geval blijft je kortingspercentage gelijk. De bonusbeschermer biedt geen bescherming meer als je overstapt naar een andere verzekeraar.

Schadevrije jaren aantonen

Als je een (nieuwe) autoverzekering afsluit, vraagt de verzekeraar altijd hoeveel schadevrije jaren je hebt. Ook vraagt de verzekeraar hoe je deze schadevrije jaren kunt aantonen. Er zijn verschillende manieren om het aantal schadevrije jaren aan te tonen.

 1. Roy-data
  Sinds 1 september 2007 bestaat er een centrale database waarin verzekeraars registreren hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Wissel je van verzekeraar? Dan kan jouw nieuwe verzekeraar via Roy-data snel het aantal schadevrije jaren controleren.
 2. Royementsverklaring
  Heb je schadevrije jaren in het buitenland opgebouwd? Dan vraagt de verzekaar om een royementsverklaring. Een royementsverklaring is een waardedocument. Dit wordt maar één keer verstrekt. Een royementsverklaring is maximaal drie jaar geldig. Als je wilt weten of en hoe lang een verzekeraar een royementsverklaring accepteert, bel ons dan.
 3. Leaseverklaring
  Heb je gereden in een lease-auto? Verzekeraars accepteren dan vaak ook een leaseverklaring die je ontvangt van de leasemaatschappij.
 4. Werkgeversverklaring
  Een werkgeversverklaring wordt maar zelden geaccepteerd. Vraag jouw werkgever daarom naar een verklaring van de betreffende verzekeraar. Je dient echter wel de enige bestuurder te zijn geweest van het voertuig. Overigens bepaalt de verzekeraar zelf of hij de werkgeversverklaring accepteert.

Tegenwoordig zijn verzekeraars verplicht om het zuivere aantal schadevrije jaren ieder jaar bij de verlenging van de verzekeraar te vermelden.

Specialist op dit gebied

Margriet Tuijp-Douma

Mijn naam is Margriet Douma. Goede service zie ik als het verschaffen van goed advies en op zoek gaan naar iets dat goed past bij de situatie van de klant. Ook is het van belang om regelmatig te controleren of alles nog passend is. En er...

Samantha Klouwer

Mijn naam is Samantha Klouwer en ik werk als Assistent Relatiebeheer bij Molenaar & Zwarthoed Adviseurs. Werken bij Molenaar & Zwarthoed vind ik zo leuk vanwege de afwisseling. Elke dag is anders. Omdat wij in allerlei verschillende...

Frans Douma

Mijn naam is Frans Douma en ik ben Relatiebeheer Particulier bij Molenaar & Zwarthoed Adviseurs. Mijn grootste kwaliteit is de interesse in het leven van onze klanten: wat hen bezighoudt, wat ze doen en van plan zijn in de toekomst,...