Ik ga werknemers aannemen

Zakelijk

Als je één of meerdere werknemers in dienst wilt nemen, moet je wel weten wat hierbij komt kijken. Zo ben jij als werkgever aansprakelijk voor eventuele schade die het personeel bij een klant veroorzaakt. En als jouw werknemer langdurig ziek wordt, gaat dit ten koste van jouw omzet. Hieronder vind je een overzicht van de belangrijkste personeelsverzekeringen en geven we tips voor het inhuren van tijdelijke medewerkers, zoals vakantiekrachten en freelancers.

De verzuimverzekering

Als werkgever moet je er natuurlijk rekening mee houden dat een werknemer (tijdelijk) niet kan werken door ziekte of arbeidsongeschiktheid. Dit kan op den duur een hoge kostenpost voor jouw onderneming worden, aangezien je in het ergste geval het loon van deze zieke werknemer twee jaar lang moet doorbetalen (en ondertussen ook een vervanger moet inhuren). Zeker voor kleinschalige organisaties is een langdurig ziektegeval in het bedrijf een groot financieel risico.

Iedere ondernemer zorgt - als het goed is - wel voor een zekere financiële buffer, maar tegen dit soort tegenvallers valt haast niet op te sparen. Dit risico kun je afdekken met het afsluiten van een verzuimverzekering. Een gemiddelde premie biedt bijvoorbeeld naast loondoorbetaling ook meer zekerheid op het gebied van preventie, verzuimbegeleiding en reïntegratie van werknemers. Daarnaast worden de kosten verhaald als iemand anders aansprakelijk is voor het verzuim van jouw medewerker.

De aansprakelijkheidsverzekering

Als het goed is, heb je al een aansprakelijkheidsverzekering die jou verzekert tegen schade die je aan personen en zaken van anderen toebrengt.

Ben je ooit gestart als ZZP'er, maar wil je binnenkort iemand gaan aannemen? Dan is het goed om te weten dat jij onder werktijd verantwoordelijk bent voor deze medewerker. Stel: de medewerker veroorzaakt schade bij een opdrachtgever. Dan ben jij (als werkgever) uiteindelijk hiervoor aansprakelijk. Je doet er daarom verstandig aan eens te kijken naar de mogelijkheden om jouw aansprakelijkheidsverzekering uit te breiden. Dit kun je eenvoudig en relatief goedkoop doen door de dekking te laten bijwerken naar een onderneming met personeel.

Tijdelijke krachten inhuren

Als je liever tijdelijk iemand inhuurt, zoals een vakantiekracht, ben je verplicht deze medewerker een contract aan te bieden. De Belastingdienst ziet deze oproepkracht namelijk als een 'gewone' werknemer. Alle hierboven genoemde verzekeringen zijn dan ook van toepassing op een tijdelijke kracht. Deze medewerker heeft dus ook recht op vakantiedagen, vakantiegeld en loon bij ziekte. Vergeet daarom vooral niet een einddatum op het contract in te vullen; anders moet je bij ziekte mogelijk twee jaar lang verplicht het loon doorbetalen.

Uitbesteden

In plaats van tijdelijke krachten zelf in dienst te nemen, kun je hiervoor ook een uitzendbureau of payrollbedrijf inschakelen. Een uitzendbureau neemt jou vrijwel alles uit handen: de werving en selectie van de medewerker, de betaling van loon, de afdracht van loonheffingen en de uitbetaling bij ziekte.

Ook kun je het contract met de medewerker bij een wanprestatie per direct opzeggen. Het scheelt je aanzienlijk veel papierwerk, maar daar betaal je dan ook voor, want het inhuren van een uitzendbureau kan behoorlijk prijzig zijn. Een payrollbedrijf doet eigenlijk grotendeels hetzelfde als een uitzendbureau, met als belangrijkste verschil dat je de werving en selectie in eigen hand houdt.

Freelancers of ZZP'ers inhuren

Als je in het verleden zelf wel eens als ZZP'er hebt gewerkt, weet je ongeveer wat erbij komt kijken om zelf een freelancer in te huren.Je zit ineens aan de andere kant van het bureau: de voorwaarden die de opdrachtgevers jou oplegden, zijn nu van toepassing op de ZZP'ers die jij inhuurt. Het belangrijkste is om ervoor te zorgen dat de Belastingdienst de ingehuurde freelancer niet als verkapte werknemer ziet. In dat geval krijg jij (naast de hogere uur- of dagprijs die je al voor een freelancer betaalt) ook nog eens achteraf alle werkgeverslasten van deze freelancer op je bord.

 

Specialist op dit gebied

Angela Uidam

Hallo, mijn naam is Angela Uidam en ik ben als Assistent Relatiebeheer werkzaam bij Molenaar & Zwarthoed Adviseurs. Mijn grote specialiteit op het professionele vlak is het voorbereiden en uitzoeken van dossiers voor de relatiebeheerder....

Nico Runderkamp

Mijn naam is Nico Runderkamp en ik ben als Relatiebeheerder actief bij Molenaar & Zwarthoed Adviseurs. Werken bij Molenaar & Zwarthoed betekent voor mij werken met een geweldig team van mensen in een dynamisch bedrijf. Goed en...

Johan Schilder

Ik ben Johan Schilder en ik werk als Relatiebeheerder Zakelijk bij Molenaar & Zwarthoed Adviseurs. Molenaar & Zwarthoed is een zeer sociaal bedrijf waar de collega’s elkaar waarderen en respecteren en waar ook voldoende ruimte voor...