Ik ga een bedrijfspand kopen

Zakelijk

Als je eigenaar bent van een bedrijfspand, kun je voor dit pand een gebouwenverzekering afsluiten. Dit is een soort opstalverzekering, maar dan voor bedrijfspanden. Je bedrijfspand verzekeren met een gebouwenverzekering is niet verplicht, maar veel hypotheekverstrekkers stellen het wel als voorwaarde als je een hypotheek wilt afsluiten om een bedrijfspand te financieren.

Dekking verzekering bedrijfspand

Met een gebouwenverzekering verzeker je je bedrijfspand tegen schade door bijvoorbeeld brand, storm of inbraak. Horen bij het bedrijfspand ook nog enkele bijgebouwen? Dan zijn deze vaak meeverzekerd, mits ze gebruikt worden voor het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten. Silo’s en opslagcontainers worden niet tot het bedrijfsgebouw gerekend en zijn dus niet meeverzekerd.

Let op: Een gebouwenverzekering verzekert alleen het gebouw, zonder de fundering. Wil je dat de fundering van je bedrijfspand ook verzekerd is? Dan dien je een fundamentenclausule bij de gebouwenverzekering af te sluiten.

Bedrijfspand verzekering – verzekerd waarde

Hoe hoog de premie is die je voor de gebouwenverzekering moet betalen, hangt af van de verzekerde waarde van je bedrijfspand. Dit is het bedrag waartegen het pand wordt verzekerd.

De verzekerde waarde van een bedrijfspand wordt bepaald door de herbouwwaarde of verkoopwaarde. De herbouwwaarde is het bedrag dat nodig is om het bedrijfspand op dezelfde locatie opnieuw te bouwen. De verkoopwaarde is het bedrag dat het gebouw opbrengt bij een openbare verkoop. De verzekeraar gaat hierbij uit van het meest geschikte verkoopmoment.

In dit meeste gevallen zal de verzekeraar bij een bedrijfspand de waarde laten bepalen door een deskundige taxateur. Het voordeel hiervan is dat er geen risico is op onderverzekering, omdat jij en de verzekeraar al overeenstemming hebben bereikt over de verzekerde waarde.

De meeste verzekeraars stellen wel als voorwaarde dat de taxatie van het pand elke drie jaar opnieuw plaatsvindt. Dit is van belang, omdat de waarde van het bedrijfspand door een verbouwing of ontwikkelingen op de vastgoedmarkt in de loop der jaren kan stijgen of juist dalen.

Specialist op dit gebied

Johan Schokker

Mijn naam is Johan Schokker en ik werk als Relatiebeheerder Zakelijk bij Molenaar & Zwarthoed Adviseurs.

Hiervoor onderhoud ik veel contact met onze relaties, en dat is ook waarom ik voor dit vak gekozen heb. Ik vind het leuk om...

Linda Mühren

Mijn naam is Linda Mühren

In mijn vrije tijd ben ik graag in de tuin bezig en wandel regelmatig met onze hond. Daarnaast ben ik als vrijwilliger actief bij Zwemvereniging “De Pinguïns”, een zwemvereniging voor kinderen en...

Hein Molenaar

Mijn naam is Hein Molenaar en ik ben als Relatiebeheerder werkzaam bij Molenaar & Zwarthoed Adviseurs—en dat al vanaf de oprichting. 

Mijn baan als Relatiebeheerder is hartstikke gevarieerd. Zo spreek ik een heleboel mensen over...