Ik wil geld schenken aan mijn kinderen

Hoe kan ik mijn kinderen financieel ondersteunen? Dat is een vraag waar veel ouders over nadenken. Er zijn verschillende mogelijkheden waarbij u uw kinderen financieel kunt helpen. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk om een bedrag belastingvrij aan uw kinderen te schenken. De adviseurs van MZA informeren u graag over de opties. Samen kunt u bekijken welke manier het beste aansluit bij uw wensen en mogelijkheden.

Schenken met warme hand

Uw kinderen erven natuurlijk na uw dood een mooi bedrag, maar het is ook fijn om het geld te geven wanneer u nog leeft. Schenken met warme hand, noemen we dat. U mag ieder jaar een bedrag van
€ 6.035,- belastingvrij schenken aan uw kinderen. Dit bedrag wordt ieder jaar aangepast. Wanneer u meer wilt schenken kan dat natuurlijk ook, maar uw kind betaalt dan 10% tot 20% schenkbelasting over het meer ontvangen bedrag.

Schenking t.b.v. een huis of verbouwing

Wanneer u graag meer wilt schenken aan uw kind dan is het mogelijk om eenmalig een schenking te doen van €27.231,-. Voorwaarde hierbij is wel dat uw kind of zijn/haar partner jonger is dan
40 jaar. Ook moet het bedrag gebruikt worden voor de aankoop of verbouwing van een koophuis of de aflossing van een hypotheekschuld. Daarbij mag u deze schenking nog niet eerder hebben gedaan. De schenking komt in dat belastingjaar in plaats van het belastingvrije bedrag van € 6.035,-.

Meer voordelen van schenken

Naast het helpen van uw kinderen kan het schenken ook voor u voordelen opleveren. Wanneer u nu het geld geeft, dan kunt er samen van genieten. Daarbij kan een goed schenkingsplan opgesteld door uw financieel adviseur van MZA ervoor zorgen dat u erfbelasting bespaart. Ook kan het voordeel opleveren wanneer u onverhoopt in een verpleeghuis terechtkomt. Bij een verpleeghuis betaalt u een eigen bijdrage die gebaseerd is op uw inkomen. Wanneer u nu een deel van uw vermogen schenkt, dan kan dit niet meer gebruikt worden als bijdrage voor de zorg.

Lees meer over:

Wilt u meer weten over geld schenken aan uw kinderen?

Wilt u meer weten over de voordelen van het schenken van geld aan uw kinderen en welke mogelijkheden er zijn in uw situatie? Neem dan vandaag nog contact op met de adviseurs van MZA. Zij helpen u de mogelijkheden op een rij zetten en de juiste keuze maken voor uw toekomst en die van uw kinderen.

Ik wil geld schenken aan mijn kinderen