Ik ga een auto kopen

Particulier

Als je een nieuwe auto, bromfiets of motor hebt gekocht, wil je daar natuurlijk zo snel mogelijk een ritje mee maken. Je moet alleen niet vergeten dat je geen meter mag rijden als het kenteken nog niet op jouw naam staat én je het voertuig nog niet tegen WA (wettelijke aansprakelijkheid) hebt verzekerd.

Stel, je veroorzaakt met je auto schade aan anderen. De WA-verzekering dekt dan jouw aansprakelijkheid voor deze schade. De tegenpartij kan rechtstreeks bij jouw verzekeringsmaatschappij aankloppen voor een schadevergoeding. En verkeerschade kan al gauw in de papieren lopen, zeker als er sprake is van letsel. Een WA-verzekering is daarom niet alleen wettelijk verplicht, maar ook belangrijk. De dekking kan verschillen, maar wettelijk ben je minimaal gedekt voor 5,6 miljoen euro letselschade en 1,2 miljoen euro materiële schade.

Schuld of aansprakelijk?

Het kan gebeuren dat je verzekeraar uitkeert, terwijl jij honderd procent zeker weet dat het niet jouw schuld was. De wet maakt namelijk onderscheid tussen ‘schuld’ en ‘aansprakelijk’. Heb je bijvoorbeeld met de auto een aanrijding met een fietser of voetganger gehad? Dan ben jij als autobestuurder altijd (helemaal of gedeeltelijk) aansprakelijk, ook als het niet jouw schuld was. Sterker nog, je moet dan kunnen aantonen dat de fietser of voetganger schuld heeft. Is hiervoor geen of onvoldoende bewijs? Dan betaalt jouw verzekeraar de schade.

En verder?

Je kunt de WA-verzekering uitbreiden met een cascoverzekering. Deze verzekering vergoedt de schade aan je eigen auto. En hoe verzeker je inzittenden financieel? Daar heb je een ongevallenverzekering inzittenden en een schadeverzekering inzittenden voor. Ook een rechtsbijstandverzekering is aan te raden.

Specialist op dit gebied

Frans Douma

Mijn naam is Frans Douma en ik ben Relatiebeheer Particulier bij Molenaar & Zwarthoed Adviseurs. Mijn grootste kwaliteit is de interesse in het leven van onze klanten: wat hen bezighoudt, wat ze doen en van plan zijn in de toekomst,...