Licht aan het einde van de tunnel

Licht aan het einde van de tunnel

Gisteravond maakte het kabinet plannen bekend voor de versoepeling van de coronamaatregelen in de komende weken en maanden. Het door velen zo broodnodig gehoopte perspectief werd op deze manier mogelijk gemaakt, al zullen de genoemde data en voorwaarden niet iedereen even vrolijk gestemd hebben. Wat houden de versoepelingen in en wat betekenen ze voor ondernemers? We zetten de plannen voor u op een rij.

Wat gebeurt er per 11 mei?

Het kabinet begint met het aanpassen van maatregelen in de buurt, lokaal. Dat geeft weinig drukte op straat, in het verkeer en in het openbaar vervoer. Dit betekent dat per 11 mei o.a. de volgende ondernemers weer aan de slag kunnen:

  • De meeste contactberoepen kunnen weer uitgeoefend worden. Denk hierbij aan kappers, schoonheidsspecialisten en masseurs. Maar ook diëtisten, ergotherapeuten en rij-instructeurs. Hierbij dient tussen klanten onderling 1,5 meter in acht genomen te worden en er mag alleen op afspraak gewerkt worden. Vooraf bespreekt u met uw klant of het bezoek mogelijk een risico oplevert voor de gezondheid.
  • Sporten in groepen mag ook weer boven de 18, maar alleen buiten en met in achtneming van de anderhalve meter afstand. Dit op voorwaarde dat dit niet in wedstrijdverband gebeurt en er geen gebruik gemaakt wordt van gezamenlijke kleedkamers of douches. Dit biedt sportverenigingen wat meer mogelijkheden voor hun leden.

Welke versoepelingen verwacht men per 1 juni?

Bij de maatregelen die per 11 mei versoepeld worden is de kans op groepsvorming klein en de mogelijkheden om de hygiënemaatregelen op te volgen groot. Stap voor stap wil het kabinet de mogelijkheden verruimen. Dit betekent dat men per 1 juni streeft naar een verdere versoepeling o.a. voor:

  • De horeca, waar men de terrassen mag openen onder voorwaarde dat alle bezoekers aan een tafel kunnen plaatsnemen en onderling 1,5 meter afstand kunnen houden. Voor restaurants en cafés geldt dat zij binnen tot 30 personen (incl. personeel) mogen ontvangen. Hierbij dienen zij wel onderling 1,5 meter afstand kunnen houden, moeten zij vooraf reserveren en is de ondernemer verplicht om vooraf met de gasten af te spreken of hun bezoek een risico oplevert.
  • Voor bioscopen en culturele instellingen gelden dezelfde voorwaarden. Musea en monumenten mogen open als bezoekers kaartjes vooraf kopen. dit geeft musea de mogelijkheid om de 1,5 meter afstand in acht te nemen en bezoekersaantallen te “sturen”.

Deze maatregelen zorgen mogelijk voor grotere drukte in het openbaar vervoer waardoor het kabinet in het OV een verplichting voor het dragen van niet-medische mondkapjes invoert.

Welke versoepelingen verwacht men per 1 juli?

De verwachting is dat als het virus voldoende onder controle blijft per 1 juli vakantieparken en campings de gemeenschappelijke wc’s en douches weer mogen openen. Verder is er de optie voor de bioscopen, restaurants en cafés om het maximum aantal bezoekers uit te breiden naar 100 bezoekers als de ruimte dit toelaat. Ook georganiseerde samenkomsten als kerkdiensten, bruiloften en uitvaarten mogen weer plaatsvinden met maximaal 100 personen.

Welke versoepelingen verwacht men per 1 september?

De beroepsgroepen die het langste moeten wachten tot zij de deuren weer mogen openen zijn de fitnessstudio’s, sauna’s en wellnesscentra, sportkantines, coffeeshops, casino’s en sekswerkers. Per 1 september kunnen zij hopelijk weer aan de slag. Er wordt nader onderzocht of de fitnessstudio’s mogelijk eerder geopend kunnen worden.

Contactsporten en binnensporten zijn weer mogelijk per 1 september voor iedere leeftijd. Sportwedstrijden kunnen plaatsvinden zonder publiek. Denk hierbij ook aan het betaald voetbal.

Wat gebeurt er met thuiswerken?

Thuiswerken is nog steeds het devies. Zo veel mogelijk en zo vaak mogelijk. Door thuis te werken blijft het rustiger in het openbaar vervoer en kan de verspreiding van het coronavirus minder snel om zich heen grijpen. Werken uw medewerkers al zoveel mogelijk thuis? Lees dan onze handige tips in het artikel “Langer thuiswerken, wat nu?”

Wat betekent het voor mij als ondernemer?

Wat dit betekent voor u als ondernemer is uiteraard afhankelijk van uw branche. De overheid heeft aangekondigd dat de 2e fase van het Noodplan zich gaat toespitsen op de groepen ondernemers die door dit stappenplan nog langer gesloten of beperkt geopend mogen zijn. Dit plan wordt op dit moment uitgewerkt en zal binnenkort bekend gemaakt worden.

Wat kan ik nu doen als ondernemer?

Ongetwijfeld heeft u nagedacht hoe u als ondernemer in de anderhalve meter economie kunt opereren. U heeft gekeken naar de ruimte in uw zaak, deze mogelijk al anders ingedeeld zodat u de 1,5 meter afstand voor uw gasten of klanten kunt waarborgen. Denk hierbij ook aan zaken als looproutes en, indien van toepassing, toiletbezoek. Vier handige tips:

  • Maak voor uw zaak een “coronaprotocol”. Het uitschrijven van de werkwijze in de vernieuwde situatie helpt alles voor uzelf op een rijtje zetten en is makkelijk te delen met uw personeel.
  • Geef een van uw medewerkers de taak “coronaverantwoordelijke”. Zij kunnen gasten of klanten begeleiden door aanwijzingen geven over looproutes, de gesprekjes voeren over de mogelijke risico’s en de “huisregels” uitleggen. Op het moment dat uzelf weer volop in de operatie zit, is het makkelijk om zaken te vergeten. Deze medewerker houdt u, uw gasten of klanten en uw personeel scherp.
  • Bekijk de verschillende klantstromen door uw zaak. Kunt u hier anderhalve meter afstand bewaren? Welke routes lopen klanten normaal door de zaak? Kunnen zij hier 1,5 meter afstand bewaren? Als het antwoord nee is, zoek dan naar een oplossing door een iets andere indeling van uw zaak als dat mogelijk is. Denk hierbij ook aan de afhaaldienst die u mogelijk gestart bent.
  • Als u als ondernemer voorlopig nog niet open kunt, is dat gisteren mogelijk hard aangekomen. Het klinkt misschien als een cliché maar probeer zoveel mogelijk in oplossingen te blijven denken. Kunt u als sportclub bepaalde lessen in de buitenlucht aanbieden? Ga met de gemeente in gesprek, mogelijk zijn er wat mogelijkheden bespreekbaar. Hou er altijd rekening mee dat, wanneer u andere werkzaamheden gaat uitvoeren dan uw vaste werkzaamheden, er mogelijk andere risico’s gaan spelen. Laat uw adviseur van [advisor] dan ook weten wat deze werkzaamheden zijn zodat zij u kunnen adviseren over de mogelijke risico’s.

Heeft u hulp of advies nodig?

Uw adviseur van MZA staat u graag bij met advies in deze sterk veranderende tijden. Vaak is er meer mogelijk dan u denkt. Schroom dan ook niet om hulp of advies te vragen van een van de adviseurs van Molenaar & Zwarthoed Adviseurs.

Noodplan verlengd, dit zijn de wijzigingen.

20-05-2020 Noodplan verlengd, dit zijn de wijzigingen.

Langer thuiswerken, wat nu?

23-04-2020 Langer thuiswerken, wat nu?

Update: Wat betekent het Noodplan van de overheid voor uw bedrijf?

01-04-2020 Update: Wat betekent het Noodplan van de overheid voor uw bedrijf?

Wat betekent het coronavirus voor uw portemonnee?

26-03-2020 Wat betekent het coronavirus voor uw portemonnee?