Firefighters Burn survivors

Firefighters Burn survivors

Firefighters – Burn survivors, dat is het thema van de expeditie waaraan ik komende zomer deel ga nemen. Samen met nog twee andere brandwondenslachtoffers (uit Hoofddorp en Den Haag) en vier brandweermannen van het korps Amsterdam-Amstelland gaan we de ultieme uitdaging aan: het beklimmen van de Carstensz Piramyde in Papoea-Nieuw-Guinea. Deze berg is de hoogste van het continent Oceanië en behoort in de klimwereld tot de ‘zeven toppen’: de hoogste toppen van de zeven continenten.

Voordat we beginnen aan de klim van deze 4884 meter hoge berg, staat ons een loodzware tocht door de ongerepte jungle te wachten. Een tocht die naar verwachting 6 dagen zal duren, met bepakking, bij een temperatuur tot 37 graden. Met de plaatselijke stammen zullen we onderhandelen over een doortocht. Bij het basiskamp aangekomen wacht in de vrieskou de beklimming van de roemruchte muur, met touw, in zeer ruwe kalkrots met een aantal moeilijke passages. Tot slot de Tyrolean traverse: een overhang over een ravijn, het laatste enge obstakel tot aan de top van de Carstensz Pyramide. Na de ontlading en het feestje op de top abseilen we naar beneden en wacht ons diezelfde loodzware tocht terug door de ongerepte jungle.

Toen ik ruim 14 jaar geleden ontwaakte in het brandwondencentrum van Antwerpen had ik nooit durven dromen dat ik tot zoiets in staat zou kunnen zijn. En dat is precies de reden waarom ik zo graag aan deze expeditie mee wil doen. Ik wil laten zien dat je leven na brandwonden niet voorbij hoeft te zijn, het kan je zelfs tot grote hoogten brengen.

Van deze unieke expeditie wordt een 3-delige documentaire gemaakt die later dit jaar zal worden uitgezonden door Discovery Chanel, wellicht in meerdere landen. De expeditie is inmiddels door de landelijke media opgepikt. Een item bij Hart van Nederland, een paginagroot artikel in De Telegraaf en diverse artikelen in het vakblad Brand&Brandweer. Er zal zeker nog meer aandacht komen naarmate onze vertrekdatum nadert.

De komende twee maanden ben ik nog volop in training voor de tocht. Een tocht om mens en maatschappij te inspireren; te laten zien dat iedereen, met of zonder beperkingen, tot grote prestaties in staat is. Een tocht waarin we een bijdrage leveren aan het voorkomen van brand, door mensen bewust te maken van de oorzaken van brand en hoe zij met eenvoudige aanpassingen een brandveiligere omgeving kunnen creëren. Een tocht om aandacht te vragen voor de strijd tegen brandwonden.

René Tol, Volendam

Uitreiking cheques Decemberactie 2018 van Molenaar & Zwarthoed

16-01-2019 Uitreiking cheques Decemberactie 2018 van Molenaar & Zwarthoed

Zorgverzekering en Box III belasting besparen?

23-11-2018 Zorgverzekering en Box III belasting besparen?

Winnaars hoofdprijs en 2e prijs jubileumloterij zeer blij

04-10-2018 Winnaars hoofdprijs en 2e prijs jubileumloterij zeer blij

Gezellig samenzijn voor de 40 klanten van het allereerste uur

04-10-2018 Gezellig samenzijn voor de 40 klanten van het allereerste uur